In de fuik

We schrijven ergens augustus. Ik heb een nieuwe wagen nodig want mijn oude is dringend aan vervanging toe. Wat doet een gezonde, moderne consument dan? Inderdaad, hij zoekt zijn toevlucht tot het internet. Google, meer bepaald. Daar begint de échte zoektocht pas. Ik schuim een aantal websites af en vind uiteindelijk wat ik zoek. Op mijn‘shortlist’ prijkt onder andere Volkswagen. De volgende stap spreekt voor zich. Een testrit boeken want ik ben nog niet helemaal overtuigd. Na één telefoontje laat een vriendelijke dame me weten dat ze me op de hoofdzetel beter kunnen helpen.

Daar krijg ik – van een al even vriendelijke dame – te horen dat de commercieel verantwoordelijke niet op zijn plaats zit en me wel zal terugbellen. En ja. Eén dag later belt hij me terug. Helaas is het model dat ik graag wil testen niet in stock. Alle begrip daarvoor. De persoon aan de andere kant van de lijn stuurt me door naar het contactcenter in Kortenberg. Hij kan een afspraak voor me regelen, maar niet op korte termijn en de data die hij voorstelt zijn niet haalbaar want ik vertrek wat later op reis. Geen testrit, dus.

Geen teken van leven

Dat er niet onmiddellijk een wagen beschikbaar is, begrijp ik. Dat ik voor een simpele testrit naar Leuven moet afzakken, al wat minder. Maar wat ik écht niet begrijp is dat ik sinds dat telefoontje niets meer van Volkswagen hoor. Ook niet wanneer ik na twee weken vakantie terug in de bewoonde wereld kom. Eén week. Twee weken. Zelfs na een maand geen teken van leven. Niemand die mijn telefoonnummer, een uitroepteken of het woord ‘terugbellen’ naast mijn naam gekrabbeld heeft. En dat, beste sales- en marketingmensen bij Volkswagen, begrijp ik niet.

Van ‘lead’ naar ‘deal’

Beste marketingmensen, ik zit in jullie ‘verkoopfunnel’. Ik ben een vis in jullie fuik. Ik zit daar te zwaaien met mijn spreekwoordelijke vinnen, klaar om opgevist te worden. Maar jullie zien me niet. Jullie katapulteren liever – om in de vissersmetafoor te blijven – grote, dure hoeveelheden lokaas in de vijver om vissen naar jullie merk te lokken. Maar zodra die vis in jullie net ligt te spartelen, zien jullie hem niet. En halen jullie hem niet binnen.

Ik ben, zoals men dat in onze sector zo mooi noemt, een ‘lead’. En wel een heel makkelijke, want jullie hebben niets moeten doen om me te overtuigen. Dat dure lokaas is niet aan mij besteed. Ik heb jullie zelf gebeld en aangegeven dat ik zeer geïnteresseerd ben. Bovendien is iemand die een testrit boekt in de meeste gevallen een klant in spe. Of moet ik de ‘conversion rate’ er even bij halen? Hoe makkelijk kan het dan zijn om zo’n ‘lead’ te ‘closen’?

Blind voor ‘the low hanging fruit’

Maar ik hoor dus niets. Het lijkt wel of ze bij Volkswagen niet wìllen verkopen. Ik neem het heft dan maar in eigen handen en besluit online zelf een testrit te boeken. Opnieuw een naïeve poging om gehoord te worden? Of zou het echt werken? Ik vul de online vragenlijst in en ‘slechts’ een week later krijg ik een mail van een garage in de buurt met verschillende data voor een testrit, opnieuw vele weken later. Hier geef ik het op.

Waarom ik deze anekdote met jullie deel? Ze heeft me niet getraumatiseerd en eerlijk gezegd ook maar weinig echt gefrustreerd. Ik vertel ze omdat ze zo actueel is. Ik begrijp niet dat zo veel merken het‘low hanging fruit’ maar niet zien hangen en toch klagen dat ze bergen moeten verzetten om consumenten te overtuigen. Nodig consumenten uit in je spreekwoordelijke fuik en zorg ervoor dat ze zich gewaardeerd voelen, dat ze gezien worden. Verleid hen om uit je hand te eten en haal ze dan binnen. Dat is inbound marketing ten top.

Om mijn verhaal af te maken: ik heb uiteindelijk een Volkswagen gekocht.

Ik ben zelf naar mijn garage gestapt en heb mijn wagen besteld. Zonder testrit. Gewoon omdat ik fan van het merk ben én omdat er geen ander merk op mijn shortlist stond. Volkswagen mag zichzelf dus gelukkig prijzen. Want als dat wel het geval was geweest, dan was ik met plezier in een andere fuik gezwommen.

Fan of niet.

#copywriter #inboundmarketing #klantenservice

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Search By Tags
No tags yet.